Nicușor Dan

Candidat Primaria Generala București

dan bio

ÎNCEPUTURI

Făgăraș și matematică

M-am născut la Făgăraş în 1969. Cartierul meu era jumătate sat, jumătate oraș, fiind
despărțit de Făgăraș de râul Olt. Tata era muncitor la Combinatul Chimic, iar mama
contabilă la REMAT, acum amândoi sunt pensionari. Am o soră care locuiește in
București, are un cabinet de psihoterapie.

“Când eram mic, bunicul meu m-a învățat tabla înmulțirii și tot felul de jocuri, și mi-a plăcut. În primul an de liceu, profesorul de matematică mi-a zis: «Uite, ia cartea asta, aici găsești ce s-a dat la olimpiade în ultimii 30 de ani, dacă știi să faci astea, știi să faci tot»”

olimpiadele

 

 

Olimpiadele Internaționale de Matematică, 1987-88

Așa am rămas în lumea asta și în clasele a XI-a și a XII-a, în anii 1987-88, am obținut medalii de aur cu puntaj maxim la Olimpiada Internațională de Matematică.

După ce am terminat liceul, m-am dus în armata, apoi am continuat să studiez matematica la București între anii 1989-1992, iar apoi la Paris, în perioada 1992-1998.

FRANȚA

“În facultate, un prieten de-al meu, tot olimpic, mi-a semnalat o bursă în Franța și m-a întrebat
dacă vreau să merg pentru un an. Eram convins că mă voi întoarce, dar am rămas șase ani.”

École Normale Supérieure, 1995 Doctoratul în Matematică, Universitatea Paris XIII,1998

Astfel, am absolvit în 1995 cea mai prestigioasă institutie de învățămant superior din Franta, École Normale Supérieure, fondată de Napoleon, iar în 1998 am obținut doctoratul în matematică la Universitatea Paris XIII.

Am avut o bursă de 4.000 de franci și apoi una de 8.000 de franci – cam 1.200 de euro în banii de acum – și predam două ore pe săptămînă.

Seminarul de vineri, 1997-1998

în paralel, între 1997-1998 am organizat săptămânal un seminar al românilor din Paris, prin care încercam să îi conving pe cei de acolo să se implice politic în România. îmi lipsea spontaneitatea de acasă, unde oamenii abia descopereau lumea, credeau că pot face orice. în Franța era o societate așezată, oamenii știau care sunt următorii pași și cât își pot permite.

nicusor dan

“Respingeam cumva Franța, dar parte din activismul meu civic de acolo vine. în acea societate, oamenii se iau în serios pe partea socială.”

REÎNTOARCEREA ÎN ROMÂNIA

în 1998 m-am întors în Romania, de la un salariu de 2000 de dolari la un salariu de 60 de dolari.
De ce? Voiam să schimb România, neobișnuindu-mă în societatea aşezată franceză.

“Voiam să fiu unul dintre 1000 de oameni care să se coalizeze într-o structură și să afirme: Noi vom schimba România! Credeam într-o generație care să își ia, în sfârșit, soarta în mâini și, motivată de aceleași ambiții, să facă o diferență în diverse domenii cu probleme ale societății. Din păcate, foarte puțini s-au manifestat.”

Institutul de Matematică al Academiei Române

De cand m-am întors în țară, am fost cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române.

Fondator Asociația Tineri pentru Acțiune Civică, 1999

În încercarea de a face o diferență, în 1999 am fost unul dintre fondatorii Asociației Tineri pentru Acțiune Civică. Ca președinte, am organizat Forumurile Tinerilor cu Studii în Străinătate din 2000 și 2002, unde am încercat să ajutăm sute de studenți care studiau sau studiaseră în străinătate să se întoarcă acasă și să facă o diferență.

Fondator Școala Normală Superioară București (SNSB), 2000

De asemenea, ca fost elev al École Normale Supérieure din Paris, am avut inițiativa creării unei instituții similare în România. Astfel, în 2000 am proiectat și fondat, împreună cu alți trei tineri cercetători români Școala Normală Superioară București, astăzi cea mai prestigioasă instituție de învățamânt pentru studenții cu aptitudini spre cercetare de vârf în domeniile științelor exacte (matematică, informatică, biochimie).

“Nivelul cursurilor este la standardul marilor universităţi occidentale, fapt confirmat de instituții prestigioase, iar SNSB acordă burse tuturor studenților înrolați. Astfel, reușim să păstrăm în România pe perioada studiilor universitare printre cei mai buni studenți, care înainte alegeau să plece în străinătate imediat după terminarea liceului.”

tabla

 

 

 

 

Până în 2006 am fost director executiv al SNSB.

Regretul meu este că nu am reușit să creăm o imagine publică instituției pe măsura
extraordinarului său conținut academic.

Iar Ministerul Educaţiei, departe de a o sprijini, a sabotat activitatea SNSB, legislaţia încurajând fabricile de diplome și descurajând o instituție de elită.

Ce am făcut pentru Bucureşti

Asociația Salvați Bucureștiul (ASB), 2008

în 2006 am început să mă implic în problemele Bucureștiului, ca reacție la agresiunea nesimţită pe care o vedeam asupra orașului: demolarea a mii de case
cu valoare de patrimoniu, construcția a mii de imobile nepotrivite în zonele protejate, dispariția a mai mult de jumătate din spațiile verzi. Astfel am fondat în 2008 Asociația Salvați Bucureștiul, al cărei președinte sunt, iar în luna martie am publicat raportul “București, un dezastru urbanistic”, care sintetiza
problemele Bucureștiului și mecanismele care le produc, și care a fost foarte bine primit de presă.

“Pactul pentru București”, lansat de 31 de ONG-uri împreună cu ASB și semnat în campania electorală de atunci de toţi candidații la funcțiile de primar și de consilier local, dădea un set de soluții, un set minimal de reguli în dezvoltarea orașului. Din păcate, ele nu au fost aplicate, toți politicienii semnatari
abandonând la nici câteva luni promisiunea făcută pentru București, odată ajuns în funcţii, spre marea mea dezamăgire.

“Atunci am înţeles că lupta pentru capitală va fi una de durată.”

Au fost momente în care am reușit să colaborăm cu autoritățile: am contribuit la menţinerea în Legea mediului a prevederii care interzice construirea pe spațiile verzi; am oprit restrângerea listei monumentelor istorice și am modificat pozitiv Legea urbanismului, astfel încât să nu se mai poată construi în cartiere de case imobile cu 10 etaje, care urâțesc orașul și sufocă traficul.

în cea mai mare parte a timpului însă am fost nevoiți să ne opunem autorităților care, în complicitate cu speculatorii imobiliari, promovau proiecte ilegale și nocive pentru oraș. Așa ne-am dezvoltat competențe juridice.

nicusor-asb

“Primele două procese, prin 2008, le-am pierdut fiindcă nu am știut să facem pașii procedurali. Al treilea proces era cel prin care voiam să oprim un ordin al lui Adrian Iorgulescu prin care se introducea declasarea de urgență a monumentelor. De atunci am avut multe reușite.”

candidat

ALEGERILE LOCALE DIN 2012

Candidat independent la Primăria Capitalei, 2012

în 2012, motivat de faptul ca aleșii din 2008 au încălcat în totalitate „Pactul pentru București”, am ales să candidez independent la Primăria Capitalei.

în lupta cu “greii” politici precum Oprescu sau Prigoană, am pus pe hârtie un program în 16 puncte care avea în vârful listei construcţia unui metrou uşor pe infrastructura CFR, prioritizarea transportului în comun, terminarea Şoselei de centură sau limitarea parcării în centrul oraşului.
Am spus atunci că doar pentru întreţinerea spaţiilor verzi în Bucureşti în ultimii zece ani s-a cheltuit 1 miliard de dolari, cât pentru două linii de metrou.

Am ieşit pe locul trei în alegeri şi am fost impresionat de numărul mare de oameni care m-au susținut.

Peste 90 de procese împotriva speculatorilor imobiliari

După 2012 am continuat lupta în Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.
Am câștigat peste 90 de procese împotriva autorităților sau alături
de ele împotriva speculatorilor imobiliari. Câteva exemple:

 

Am salvat de la construire 3 hectare
de spaţiu verde în Parcul Tineretului.

Am salvat de la demolare clădirile din Kiseleff 45.

Intervenind de partea Primariei, am câștigat procesul
împotriva unor privați care îi cereau 20 milioane euro.
în urma plângerilor penale formulate de noi, Andrei
Chiliman și Liviu Negoiță sunt urmăriți penal de DNA.

Nu în ultimul rând, am acordat consultanță juridică
pentru sute de cetățeni afectați de decizii ilegale ale
aleșilor locali, în anumite cazuri întocmind chiar
acțiuni în Instanță în probleme de construcții,
urbanism și spații verzi.

UNIUNEA SALVAȚI BUCUREȘTIUL (USB)

Uniunea Salvați Bucureștiul, 2016

împreuna cu susținătorii mei din 2012 am creat în 2016 Uniunea Salvați Bucureștiul, prin care dorim să schimbăm modul în care se face administrație publică în București, și apoi în România.

discurs

“Nu vreau să ajung primar ca să împart mici răzbunări. Primarul trebuie să pună orașul pe o direcție.”

Candidat Primăria Generală a Bucureștiului, 2016

Acum vin din nou în fața voastră, pentru a vă cere votul. Am viziunea, cunoștințele și voința de a schimba orașul nostru. Și nu sunt singur – am alături o echipa puternică. Vino alături de noi, știm că meriți un oraș mai bun. împreună salvăm Bucureștiul!