Nicușor Dan

Nicușor Dan

Nicușor Dan, candidat la Primăria Capitalei

Sunt tată, partenerul de viață al unei femei extraordinare, matematician, luptător pentru soarta Bucureștiului pe care îl iubesc, pasionat de muzică și de mers pe jos, fondator de școală, om care a fost urmat de alți oameni în lupta civică și politică, fondator al singurului partid care nu are legătură cu vechea clică.

Acum sunt și candidat la Primăria Municipiului București, susținut de USR București.

Am realizat antrenând de fiecare dată mulți oameni, trei lucruri care păreau imposibile la vremea lor.

Nicușor Dan

Am realizat, antrenând de fiecare dată mulți oameni, trei lucruri care păreau imposibile la vremea lor.

Povestea mea

Școala Normală Superioară București

În anii ’90, când cei mai buni studenți părăseau România fără să aibă de gând să se întoarcă, a apărut în spațiul academic ideea unei școli universitare de elită în științe. O școală „care să îi țină pe olimpici în România pe perioada universității”. O școală care să ofere, în România, condiții similare celor de la marile universități occidentale. Să-i implice pe profesorii și pe cercetătorii români din Occident, dar și nucleele valoroase de cercetare din România, astfel încât tinerii plecați la doctorat să poată păstra legătura cu România și să aibă opțiunea de a se întoarce.

Am transformat această idee în realitate. Am reușit să formăm un colectiv științific prestigios, cuprinzând laureați de premii Nobel. Am adus la București profesori români și străini prestigioși, medalii Fields.
Școala a început să funcționeze în 2000. Absolvenții săi sunt primiți la doctorat la universitățile cele mai prestigioase. Și, cel mai important, unii dintre ei s-au întors în România. Am fost directorul executiv al școlii în perioada 2000-2006.

Opoziția la distrugerea Bucureștiului

În anii 2005-2008, distrugerea Bucureștiului părea imposibil de stăvilit. Media relata zilnic despre defrișări de parcuri, despre demolări abuzive și despre blocuri construite ilegal în zone de case. Autoritățile erau complice. Investitorii speculativi dispuneau de bugete nelimitate pentru avocați.

Chiar dacă suntem departe de ideal, normalizarea în domeniu se datorează opoziției pe care am inițiat-o în 2006. Am publicat atunci un raport al mecanismelor și al instituțiilor responsabile. Cu sprijinul presei, am modificat Legea urbanismului și am menținut interdicția de construire pe spațiile verzi.

Am inițiat și semnat, alături de 40 de ONG-uri, „Pactul pentru București”, cu toate partidele care candidau în 2008. L-au încălcat. Toate.

Am oprit, cu sprijinul presei, sute de proiecte nocive care solicitau derogări de la Legea orașului. Când presa a căzut, după criză, nu ne-a mai rămas decât apelarea la instanțele judecătorești.

Am câștigat peste 160 de procese în domeniul urbanismului. Am salvat zeci de hectare de spații verzi. Am ajutat Primăria Capitalei să nu plătească zecile de milioane de euro cerute de investitorii speculativi.
Mai importantă decât cele 160 de procese câștigate a fost schimbarea atitudinii funcționarilor din administrația publică, care și-au limitat considerabil comportamentul ilegal, de teama Asociației Salvați Bucureștiul.

Am trăit o bucurie greu de egalat: eram, în sfârșit, parte dintr-o mișcare de mii de oameni de bună-credință, care aveau resursele să înceapă schimbarea României.

Partidul unei generații

Am visat, încă de când activam în Liga Studenților și protestam în Piața Universității, să fiu parte dintr-o mișcare de mii de tineri, care să reformeze România. Am încercat de multe ori până să reușesc.

Între 1997 și 1998 am organizat un seminar de politică pentru studenții români de la Paris, care să le ofere cunoștințe și să-i anime să intre în politică. Am crezut și cred că cei mai buni dintre noi trebuie să intre în politică. Mai buni însemnând minți strălucite și caractere bine clădite. În perioada 2000-2002 am organizat forumuri ale studenților români din străinătate. S-au strâns câteva sute, dar nu s-a coagulat o rețea activă.

În 2012 am candidat la postul de Primar General al Capitalei, susținut de o echipă de 15 oameni. Din 15 ne-am făcut 500.

În anii care au urmat am încercat să-i conving pe cei 500 să facem un partid. Eforturile au prins rod în 2015, când am înființat Uniunea Salvați Bucureștiul.

USB s-a transformat în USR. USR a intrat în Parlamentului României în 2016. Am trăit o bucurie greu de egalat: eram, în sfârșit, parte dintr-o mișcare de mii de oameni de bună-credință, care aveau resursele să înceapă schimbarea României.

Mă pregătesc de 14 ani pentru asta și vă invit să-mi fiți alături să reconstruim Bucureștiul nostru. Și, odată cu el, încrederea în noi înșine și unii în ceilalți.

București 100%

Acum vă propun să facem dintr-un oraș sufocat de trafic, poluat, aproape în incapacitate de plată, cu operatorul de încălzire în faliment, din care fugim unde vedem cu ochii la fiecare sfârșit de săptămână, un București prosper, verde, curat, în care toți copiii să crească sănătos și echilibrat, în care pensionarii să aibă o viață demnă și liniștită, care să devină o referință educațională, culturală și de business în sud-estul Europei.

Pare imposibil, nu-i așa?

Mă pregătesc de 14 ani pentru asta și vă invit să-mi fiți alături să reconstruim Bucureștiul nostru. Și, odată cu el, încrederea în noi înșine și unii în ceilalți.